Het Anne Frank Huis is een van de meest bezochte attracties in Amsterdam. Het museum is ter na gedachtenis aan Anne Frank en haar familie. Deze joodse familie zat ondergedoken in Amsterdam. Anne kreeg voor haar 13e verjaardag een dagboek waar ze vaak in schreef. Het hele dagboek is geschreven in de tijd dat ze ondergedoken zaten. De familie Frank was ontdekt en moest naar een concentratiekamp. Toen de tweede wereld oorlog voorbij was, was de vader van Anne de enige die het had overleefd. Hij heeft er voor gezorgd dat het dagboek uitgebracht werd en van hun onderduik plek een museum werd gemaakt.
Het verhaal van Anne
Anne is in 1929 geboren in Frankfurt. In deze periode ging het erg slecht met Duitsland. Hitler werd steeds groter met zijn partij. Veel mensen sloten aan. Hij zei dat het de schuld was van Joden dat het zo slecht ging met Duitsland. Om deze reden verhuisde Anne en haar familie naar Amsterdam. Iedereen had zijn draai hier gevonden.
In 1939 begon de tweede wereldoorlog. De nazi-Duitsland viel toen namelijk Polen binnen en een jaar laten ook Nederland. Nederland gaf zich al snel over en er werden steeds meer dingen verboden voor Joden. Joodse mensen mochten bijvoorbeeld geen eigen bedrijf hebben, waardoor Anne haar vader zijn bedrijf kwijt raakten. Ook moesten Joodse kinderen naar aparte scholen toe. Later werd het steeds erger. Alle joodse mensen moesten een gele ster dragen, zodat het makkelijk te zien was wie er Joods is. Anne was toen 10 jaar.
Op een gegeven moment moest elke Joods persoon zich melden bij de nazi. Er werd vertelt dat ze naar Duitsland moesten om te werken. Ook de zus van Anne kreeg in 1942 deze oproep. De familie Frank besloot daarom noodgedwongen om te gaan onderduiken. De familie kon niet geloven dat je daar heen ging om te werken. In het oude bedrijf van Anne’s vader in het achterhuis hebben ze een schuilplek gemaakt. De oude collega’s van Anne’s vader helpen hem. Een paar dagen na dat ze onder gedoken zaten kwam er nog een familie bij. Ze mochten geen geluid maken boven. Toen ze 13 jaar werd kreeg ze een dagboek. Ze kon zo alles opschrijven wat ze mee maakten en wat ze dacht.
Vanuit Engeland werd er via Radio Oranje omgeroepen om alle oorlog ’s documenten en dagboeken te bewaren. Anne kreeg een idee. Ze besloot haar dagboek opnieuw te schrijven, maar dan als een lopend verhaal. Ze noemde het: Het Achterhuis. Dit heeft ze nooit kunnen afmaken, omdat in 1944 de politie de twee families ontdekte. Ook de mensen die de familie hielpen werden opgepakt. Twee andere helpers konden nog snel het dagboek pakken.
Anne werd met haar familie en vele andere in wagons gezet. Veel te veel mensen zaten in één wagon. Er was ook amper wat te eten. Al deze mensen werden naar het vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau gebracht. Toen ze daar na drie dagen eindelijk waren, werd iedereen gesorteerd. De mensen die te slecht waren om te kunnen werken, werden direct naar de gaskamers afgevoerd. Anne, haar zus en haar moeder moesten naar het vrouwenkamp en Anne’s vader moest naar het mannenkamp.
In hetzelfde jaar 1944 moesten Anne en haar zus weer op transport naar concentratiekamp Bergen Belsen. In dit kamp is het vies, nat, geen eten en veel besmettelijke ziektes die er heerste. Anne en haar zus kregen allebei vlektyfus, waardoor ze het niet hebben overleefd.
De vader van Anne is bevrijd uit Auschwitz door de Russen. Van de hele familie Frank is hij de enige die het heeft overleefd. Hij kreeg laten van de helpers het dagboek van Anne terug en hij heeft er voor gezorgd dat het verhaal gehoord zou worden. Er is een film gemaakt en in 1969 is van Het Anne Frank huis een museum gemaakt. De vader van Anne is in 1980 overleden.
Het Anne Frank Huis Museum
Het museum is van november tot april dagelijks van 9.00 tot 19.00 te bezoeken. Op zaterdag van 9.00 tot 22.00.
Van april tot november kun je dagelijks van 9.00 tot 22.00.
Als je slecht te been bent is het moeilijk om het museum te bezoeken, omdat je veel steile trappen omhoog moet. Het onderduik adres van Anne is Prinsengracht 362, maar de ingang van het museum is Westermarkt 20.
Toegang tot het museum regel je hier!
Stadswandeling
Tijdens deze stadswandeling wordt er veel verteld over de jeugd van Anne Frank, de Joodse buurt, de tweede Wereld Oorlog en je loopt langs belangrijke monumenten. Je komt langs plekken die je niet snel zelf vindt. In wat kleinere groepen loop je de route met de gids. De tour is Engelstalig en Duitstalig. Deze stadswandeling duurt twee uur en is niet inclusief ticket voor Het Anne Frank Huis. Als je online een stadswandeling boekt, krijg je na aankoop een ticket die je kunt downloaden op je telefoon of je kunt hem uitprinten.